Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

«Κουβάλα» την γνώση, με τον σωστό τρόπο!

Η σχολική τσάντα είναι ένα αναπόσπαστο αξεσουάρ για κάθε μαθητή. Πέρα από τον απλό ρόλο της μεταφοράς σχολικών ειδών, η σωστή επιλογή της τσάντας αλλά και η σωστή μεταφορά της προάγει την υγεία και την ευεξία του μαθητή.

Η ακατάλληλη σχολική τσάντα ή η λανθασμένη χρήση της μπορεί να οφείλεται για:

  • πόνο στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των μαθητών στο σχολείο αλλά και την ποιότητα ζωής τους.
  • εντονότερες επιπτώσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν αναπτυξιακές δυσκολίες, διάταση στους μύες και ανισορροπία στο σώμα τους. Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε σκολίωση, υπερκύφωση, κατάγματα σπονδύλων και μεταταρσίου, αποφυσίτιδα της πτέρνας κ.α..

Οι κύριες αιτίες που σχετίζονται με τα παραπάνω είναι:

  • η υπερφόρτωση.

Οι μαθητές συχνά φορτώνουν τις τσάντες τους με περιττά βιβλία, σημειώσεις και αντικείμενα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το συνολικό βάρος που μεταφέρουν.

  • η έλλειψη εργονομικού σχεδιασμού της σχολικής τσάντας.

Ορισμένες τσάντες δεν έχουν κατάλληλο σχεδιασμό, όπως ρυθμιζόμενοι ιμάντες ή επένδυση στην πλάτη, που θα προσφέρουν ανακούφιση και εργονομική υποστήριξη.

  • ο τρόπος μεταφοράς της τσάντας.

Ορισμένοι μαθητές μπορεί να την φορούν μόνο σε έναν ώμο, αντί για τον διαχωρισμό του βάρους στους δύο ώμους, προκαλώντας άνιση πίεση στο σώμα τους ή να την κρατούν στο ένα χέρι ή να «καμπουριάζουν» μεταφέροντας την τσάντα στην πλάτη χωρίς να έχουν την σωστή στάση σώματος.

Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών που σχετίζεται τη σχολική τσάντα. Για να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπτώσεις θα πρέπει να:

  • επιλέγει κάνεις μια εργονομική σχολική τσάντα η οποία προσφέρει την κατάλληλη στήριξη στην πλάτη του μαθητή, καθιστώντας τη μεταφορά βιβλίων και σχολικών αντικειμένων πιο άνετη και ασφαλή.
  • είναι η σχολική τσάντα κατάλληλου μεγέθους για τον μαθητή, με ρυθμιζόμενους ιμάντες για να εφαρμόζει σωστά στους ώμους και την πλάτη. Θα πρέπει τα παιδιά να διαπιστώσουν σε πιο σημείο πάνω τους είναι πιο άνετη η τσάντα, και επιπρόσθετα τα λουριά θα πρέπει να είναι σφιχτά (όχι όμως σε υπερβολή, δεν θα πρέπει να σφίγγουν τους ώμους) και η τσάντα να είναι κολλημένη στο σώμα.
  • υπολογίζεται το βάρος της τσάντας ώστε να μην υπερφορτώνεται με περιττά αντικείμενα. Οι τσάντες είναι γεμάτες τσέπες και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όλες, το βάρος να μοιράζεται στις διάφορες θήκες ώστε να ομαλοποιηθεί το συνολικό βάρος και να αποφεύγεται η τοποθέτηση όλων των βιβλίων σε ένα σημείο, ώστε να μην συγκεντρώνεται το βάρος στον πάτο ή στο πάνω μέρος.
  • να χρησιμοποιούνται τα λουριά και για τους δυο ώμους. Αν το φορτίο είναι στον ένα ώμο μπορεί να προκληθεί μυϊκός πόνος στο λαιμό, την πλάτη και τον ώμο, το ίδιο θα συμβεί αν η τσάντα μεταφέρεται στο χέρι.

Οι κακές συνήθειες στάσης ξεκινούν από τη νεαρή ηλικία και επιδεινώνονται από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, οι βαριές σχολικές τσάντες, τα ακατάλληλα παπούτσια και η έλλειψη διατάσεων. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα. Ευτυχώς, όσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν ακατάλληλες συνήθειες και ανισορροπίες της σπονδυλικής στήλης σε μικρά παιδιά, τόσο εύκολο είναι να διορθωθούν εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ή για περισσότερες συμβουλές, ερωτήσεις ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Osteoanaplasis, όπου θα λάβετε οδηγίες από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό

Σας ενδιαφέρουν...

«Κουβάλα» την γνώση, με τον σωστό τρόπο!

Η σχολική τσάντα είναι ένα αναπόσπαστο αξεσουάρ για κάθε μαθητή. Πέρα από τον απλό ρόλο της μεταφοράς σχολικών ειδών, η σωστή επιλογή της τσάντας άλλα και η σωστή μεταφορά της προάγει την υγεία και την ευεξία του μαθητή.

Surf, χωρίς τραυματισμούς!

Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες surfers πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμών. Δεν αρκεί το τέλειο κύμα!

Ώρα να κοιμόσαστε σωστά!

Αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένο και νιώθετε πιάσιμο στους μύες, όταν ξυπνάτε; Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στην κακή στάση σώματος κατά τον ύπνο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο