Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης - σύγχρονες & αξιόπιστες τεχνικές

Πώς σηκώνω ένα βαρύ αντικείμενο;

Μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης Οσφυαλγίας έγκειται στον ακατάλληλο τρόπο με τον οποίο σηκώνουμε ένα αντικείμενο.
Η κακή τεχνική άρσης ή μεταφοράς βαρέων αντικειμένων αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα παρουσίας πόνου στη μέση, στα πόδια και στα χέρια σας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επιφέρει οξύ τραυματισμό στην πλάτη και να προκαλέσει δυσμενείς, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Μέσω της εφαρμογής ορισμένων τεχνικών, μπορείτε να μάθετε να σηκώνετε βάρος με σωστό τρόπο κι έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Τεχνικές ασφαλούς ανύψωσης βαρέων αντικειμένων

  • Συγκρατήστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας, κρατώντας μία απόσταση μεταξύ των ποδιών σας. Όταν σηκώνετε ένα αντικείμενο, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ένα συγκεκριμένο άνοιγμα ανάμεσα στα πόδια σας, με σκοπό την εξασφάλιση μίας ευρείας, σταθερής βάσης. Η ιδανική απόσταση μεταξύ των δύο ποδιών ισούται με το εύρος των ώμων σας.
  • Λυγίστε τα γόνατα σας και κρατήστε τα μπράτσα κοντά στον κορμό του σώματος σας. Διατηρείστε ευθεία τη σπονδυλική σας στήλη και σφίξτε τους κοιλιακούς σας μύες.
  • Σηκώστε το αντικείμενο, στηριζόμενοι στα πόδια σας. Τα πόδια έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη σε σύγκριση με τους μύες της μέσης.
  • Κάντε μικρά βήματα και στρέψτε το βλέμμα σας ελαφρώς προς τα επάνω.
  • Ο κορμός δεν πρέπει να περιστρέφεται κατά την ανύψωση, τη μεταφορά ή την τοποθέτηση συγκεκριμένου φορτίου. Εάν χρειαστεί να μετακινήσετε ένα αντικείμενο, αποφύγετε να στρίψετε τη μέση σας.
  • Η μύτη, οι ώμοι, οι γοφοί και τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.
  • Καταφύγετε στη χρήση μηχανικών μέσων (π.χ. καρότσια), όταν το αντικείμενο είναι πολύ βαρύ. Είναι πιο ασφαλές να σπρώχνετε ένα αντικείμενο παρά να το τραβάτε.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα.
  • Εάν πρόκειται για πολύ βαρύ φορτίο, ζητήστε άμεσα βοήθεια.

Το άρθρο μας έχει δημοσιευθεί και στο iatronet.

Για περισσότερες συμβουλές, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Osteoanaplasis, όπου θα λάβετε οδηγίες από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό

Σας ενδιαφέρουν...

«Κουβάλα» την γνώση, με τον σωστό τρόπο!

Η σχολική τσάντα είναι ένα αναπόσπαστο αξεσουάρ για κάθε μαθητή. Πέρα από τον απλό ρόλο της μεταφοράς σχολικών ειδών, η σωστή επιλογή της τσάντας άλλα και η σωστή μεταφορά της προάγει την υγεία και την ευεξία του μαθητή.

Surf, χωρίς τραυματισμούς!

Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες surfers πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμών. Δεν αρκεί το τέλειο κύμα!

Ώρα να κοιμόσαστε σωστά!

Αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένο και νιώθετε πιάσιμο στους μύες, όταν ξυπνάτε; Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στην κακή στάση σώματος κατά τον ύπνο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο